знаете ли, че...
При алергия към шампоан измийте косата с жълтък

При алергия към шампоан измийте косата с жълтък

Може да сте си купили най-скъпия шампоан, но това не е гаранция, че няма да получите алергия към някоя от съставките му. Симптомите са зачервяване на кожата на главата, обрив, сърбеж и парене, лющене (пърхот), съобщи „Труд бг“.

Според някои алергия се получава при смяна на шампоана, според други, обратно – той трябва да се сменя на всеки 3 месеца, за да не свиква кожата с него. Като най-чести алергени се сочат оцветителите, консервантите и ароматите. Ако шампоанът е прекалено ярък на цвят, вероятно съдържа повече алергизиращи вещества. С консервантите продуктът има трайност от 1 до 3 години. Не се успокоявайте, ако тя е малка – възможно е да е използван пчелен восък и ако имате алергия към мед, тогава ще получите хранителна, а не алергия към шампоана. Колкото до ароматите, те със сигурност са синтетични, а не натурални.

Можете да проверите дали ще понесете шампоана, като вечерта намажете малко от него в сгъвката на лакътя. Ако на сутринта кожата е зачервена, по-добре не го използвайте. Забележите ли симптоми на алергия след употребата на нов шампоан, незабавно го отмийте от главата. Използвайте лосион от лайка, за да успокоите кожата и да намалите раздразнението.

Известно време мийте косата с домашен шампоан, приготвен от 1 жълтък и половин чаша кефир или кисело мляко. Тази смес се втрива в корените, след това се измива добре, а накрая косата се изплаква с разтвор от 3 л вода и половин чаена лъжичка сода за хляб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.