лайфстайл
 Мат Лебланк имал само 11 долара в джоба, когато се явил на прослушване за Джоуи

 Мат Лебланк имал само 11 долара в джоба, когато се явил на прослушване за Джоуи

Мат Лебланк е известен по цялото земно кълбо с впечатляващото си представяне като Джоуи Трибиани в популярния ситком от 90-те „Приятели“. Всички обичаме Джоуи, очарователно глуповатия сваляч, а също и страхотен приятел. И да не забравяме, че за един актьор е малко по-трудно да играе актьор във филм, отколкото която и да е друга роля. Тази седмица вечният чаровник порасна с една година и вече е на 55. 

Снимка: Getty Images

Лебланк участва във филмите „Изгубени в космоса“, „Ангелите на Чарли“ и „Ангелите на Чарли: Газ до дупка“, „Ед“. Той има три номинации за наградата „Еми“ и четири номинации за Златен глобус. През 2012 година печели Златен глобус за „Епизодите“.

Роден е на 25 юли 1967 г. в Нютън, Масачузетс, където по онова време живее с майка си. Произходът му е смесен – има английска, френска, италианска, ирландска и холандска кръв.

Снимка: Getty Images

„Майка ми Патриша е от Италия, а баща ми Пол когато бях малък, го нямаше. Знаех, че е отишъл във Виетнам, но не знаех дали е мъртъв или изчезнал по време на операция, както бяха водени по това време някои хора – MIA (missing in action). Знаех, че бих натъжил майка ми ако говоря за това, така че никога не попитах. В коледната сутрин, когато бях на осем, изтичах долу и на дивана видях един тип, облечен във военна униформа и с дълга коса. Приличаше на Исус Христос. Видях името му на ризата му – LeBlanc. Беше жив! Върнал се е и ще живее с нас и аз ще имам баща! Така че, разбира се, изтичах към него, хвърлих му се на врата. Ако има има момент в живота ми, който мога да повторя, ще бъде този.

Но така и не заживя с нас. Майка ми се омъжи повторно няколко години по-късно“, разказва Мат.

Като дете Мат обичал да открива коледните подаръци по-рано – изваждал ги, поигравал си с тях, после ги опаковал пак и ги слагал обратно на мястото им. Правел се на много приятно изненадан, когато официално ги получавал. 

Мат Лебланк никак не е някоя лигава, суетна звезда. Също като в приказката, в която и царят трябва да има занаят, той има такъв, резервни умения за евентуално трудни дни. 

Той завършва професионално техническо училище като дърводелец, така че в епизода, когато майстори секция за хола им с Чандлър, е автентичен в действията си.

Мислел е, че ще бъде дърводелец, защото: „всеки в семейството ми ходи на работа с някакъв инструмент в ръцете си“. Веднъж той създал кухненско оборудване и го монтирал в къща. 

На 18 години се премества във Флорида, за да живее с баща си, но година по-късно заминава в Ню Йорк, където намира ангажименти като модел в телевизионни реклами.

Една от рекламите му (за кетчупа Хайнц – „Хубавите неща се случват на тези, които знаят да чакат“) през 1987 печели награда и му носи популярност, което му помага да си намери работа в телевизията.

Когато се явил на прослушване за ролята на Джоуи, Мат Лебланк е разорен. Имал само 11 долара. Така че прослушването и ролята са много важни за него, също както на героят му в един от епизодите, когато трябваше да си поднови здравната осигуровка и ходеше на какви ли не кастинги. Когато актьорите от „Приятели“ получават първите си хонорари, Лебланк ги похарчва за какво мислите?! Кое е второто любимо нещо на Джоуи освен жените? Храната, разбира се! Мат Лебланк най-сетне си позволява топло ястие и изпитва върховно блаженство и благодарност. За сравнение, за 3 сезон получава 24 млн. долара заплата. 

„Най-удивителното в това да станеш известен е следното: когато бях разорен и не можех да си позволя нищо, на никого не му пукаше. Сега, когато имам малко пари, Ray Ban ми изпращат десетки чифта очила. Дори с изпълнена рецептата. Това не е ли лудост?“.

Когато Джоуи прикриваше връзката на Моника и Чандлър пое доста удари върху себе си като този - че гащите в дивана са негови

Когато Джоуи прикриваше връзката на Моника и Чандлър пое доста удари върху себе си като този – че гащите в дивана са негови

А преди да отиде на прослушването, има още една история. С приятел актьор разучавал репликите. Той му казал, че след като историята е за група приятели, е редно да излязат и те, да се натряскат като едни истински приятели и така да влязат в образ. Мат се навил. Обаче паднал. На кастинга се появил с ожулен нос. 

Мат има големи мечти да стане известен, но никога не е предполагал, че един ден ще бъде толкова популярен актьор. Откакто е на 8 години, иска да бъде мотоциклетен състезател и участва в много състезания за юноши. Имал е и други хобита като скокове с парашут и пейзажна фотография.

Всички помним Джоуи и неговите отчаяни и смешни опити да научи френски за прослушване в „Приятели“. Фийби даде всичко от себе си да го запознае с езика на Франсоа Вийон, но Джоуи си говореше негови измислени думи. В действителност обаче Мат Лебланк говори френски свободно, тъй като баща му Пол е френски канадец.

Със съпругата му Мелиса
Със съпругата му Мелиса Снимка: Getty Images

Мат Лебланк беше женен за британския модел Мелиса Макнайт. Сватбата им е през 2003 година, разведоха през 2006 г. През 2004 година се ражда дъщеря им Марина – голяма болка и радост за Мат. Като бебе тя е диагностицирана с дисплазия, в тежка форма. Той зарязва всичко и се отдава на грижите за нея. Когато е на две годинки, болестта за щастие е превъзмогната, днес тя е 18-годишна чаровница, безценната гордост на татко си. 

„Аз наистина обичам половинчасовите епизоди. Познавам хора, които непрекъснато снимат в игралното кино, и трябва да ви кажа, че те не виждат семействата си често. И това продължава дълго време. Аз не искам да имам такова семейство.

Искам да си спя у дома всяка нощ. Искам да помагам на децата с домашните. Това ми харесва“, споделя той.

След сериалите „Приятели“ и „Джоуи“, Мат е водещ на Top Gear. Има татуировка на верига за велосипед около десния си бицепс и над нея е името на дъщеря му Марина Пърл.

„Хората понякога ми говорят бавно. И винаги ме питат дали съм добре, защото съм много по-сдържан и резервиран от моя герой в „Приятели“. Мислят, че съм депресиран, или съм тъжен, или разстроен. А има моменти, когато просто не съм въодушевен да говоря. Както и например да водя телевизионно шоу“, казва Лебланк. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.