Показатели за здравето, за които не подозираме

Read Time:1 Minute, 19 Second

Телата ни произвеждат различни секрети, като пърхот, ушна кал и очен секрет, всеки от които има решаваща роля за здравето.

Сух скалп и пърхот

Сухият или люспест скалп е често срещано явление и не е задължително да се дължи на лоша хигиена. Той може да е резултат от продукти за грижа за косата, които изсушават или дразнят скалпа. Пърхотът се състои от мъртви кожни клетки, които се отделят с ускорена скорост. Шампоаните против пърхот с противогъбични и противовъзпалителни съставки могат да помогнат. Състояния като псориазис и екзема могат да изискват различно лечение.

Струпеи

Образуването на струпеи е естествен процес на заздравяване на рани в организма. Кръвните съсиреци създават бариера срещу бактериите. Струпеите могат да изглеждат неприятно или да съдържат гной, което показва възможна инфекция. Избягвайте да пипате струпеите; поддържайте ги чисти и ги оставете да заздравеят по естествен начин.

Очен секрет

Познат като ревматизъм, секретът в очите ни всяка сутрин е резултат от сълзите, които смазват и почистват очите. Жлезите на клепачите произвеждат масла и слуз, за да предпазват очите. През нощта тези остатъци се натрупват, тъй като очите ни остават затворени, което води до образуването на дърли.

Ушна кал

Ушната кал, или церумен, е смес от масла, пот и отпусната кожа, която покрива ушния канал. Тя варира от жълта до тъмнокафява и предпазва ухото, като задържа замърсяванията. Прекомерното й натрупване може да блокира слуха. Избягвайте да използвате памучни пръчици. Вместо това използвайте лечебен зехтин, за да я омекотите и да я изчистите по естествен начин.

Въпреки че могат да причинят лек дискомфорт, тези секрети играят жизненоважна роля за поддържане на здравето ни.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *