знаете ли, че...
Шакира отказа да се споразумее с Прокуратурата, отива на съд за данъчни измами

Шакира отказа да се споразумее с Прокуратурата, отива на съд за данъчни измами

Световно известната колумбийска певица Шакира, която наскоро се раздели с бащата на децата си – футболистът на ФК “Барселона” Жерар Пике, отива на съд за укриване на данъци. До тук се стигна, след като днес адвокатите ѝ обявиха, че са отхвърлили споразумението, предложено от прокуратурата за намаляване на евентуалната ѝ присъда.

След като през май от Прокуратурата обявиха, че ще повдигнат обвинения срещу Шакира за укриването на 14.5 милиона евро данъци, започнаха преговори между нейните адвокати и магистратите за постигане на споразумение за намаляване на евентуалната й присъда.

Независимо от факта, че тя вече е платила 17.2 милиона евро на хазната, в които са включени не само дължимите данъци, но и лихвите по тях, прокурорите по делото искаха тя да си понесе отговорността и да бъде съдена за умишленото им недеклариране.

Сега адвокатите ѝ отхвърлиха подобна възможност и заявиха, че тя е готова да се яви пред съда, за да докаже своята невинност.

В разпространено до медиите изявление Шакира твърди, че парите са спечелени по време на международно турне, когато тя все още не е живеела постоянно в Испания и затова не са били декларирани. Тя се чувства нарочно притисната и смята, че данъчните харчат милиони да водят разследвания срещу известни хора като нея, за да могат после публично да ги унижат и да ги накарат да платят данъци, които реално не дължат.

Според нея Данъчната агенция “губи по едно от всеки две съдебни дела с данъкоплатците си”, затова е решила да “остави въпроса в ръцете на закона, със спокойствието и увереността, че справедливостта ще възтържествува”.

По думите ѝ “никога” в нито една друга държава не е срещала “толкова ожесточено преследване” от хазната, “нито толкова очевидно използване на медии и натиск върху репутацията като механизъм за събиране на данъци”.

От Прокуратурата заявиха, че до започването на процеса срещу нея, тя все още има време да приеме споразумението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *