Шофирайте безопасно, дори когато остареете

Read Time:1 Minute, 8 Second

Възрастните хора трябва да обърнат особенно внимание на възможните си проблеми при шофиране. Въпреки че обикновено имат голям опит зад волана, процесът на стареене все пак може да причини някои проблеми. Лекарствата и техните странични ефекти или деменцията като болестта на Алцхаймер правят шофирането трудно или невъзможно.

Проблеми със слуха и зрението, както и ограничената подвижност също могат да представляват опасност. Възрастните могат да използват следния контролен списък, за да проверят дали са в безопасност зад волана. Ако отговорът на един или повече от въпросите е „да“, трябва да се направи консултация с лекар, за да се провери дали проблемът може да е свързан със здравословното състояние.

Случвало ли ви се е да загубите ориентация, докато шофирате? Имате ли затруднения да разпознавате други участници в движението, светофари или пътни знаци и да реагирате навреме? Имате ли проблеми с използването на педала на газта, съединителя или спирачката? Чувате ли шумове от двигателя, смяна на предавките или сигнали от други участници в движението понякога късно или слабо? Трудно ли ви е да обърнете глава и да погледнете през рамо?

Изнервяте ли се в натоварен трафик или по непознати пътища? Другите шофьори често ли сигнализират заради вашето поведение при шофиране? Причинявали ли сте напоследък повече леки или „за малко да се блъснете“ инциденти? Чувствате ли се несигурни, докато шофирате? Ставате ли сънливи или замаяни след приема на лекарството?

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *