JYSK България със силни финансови резултати на предизвикателния глобален пазар

Read Time:3 Minute, 18 Second

През финансовата 2022/23 година (FY23), JYSK България постигна EBIT резултат (известен още като ППЛД – печалба преди лихви и данъци) от 30,2 млн. лева и увеличи оборота си с 19,1%, на 601,3 млн. лева. Резултатите включват търговия на дребно и активности в Дистрибуционен център JYSK Божурище. Глобалният търговец на мебели за дома продължи плановете си за разширяване и отвори 5 нови магазина в България.

Очаквано, финансовата 2022/23 година, която започва на 1 септември и завършва на 31 август, бе година пълна с предизвикателства за JYSK, тъй като инфлацията продължаваше да расте, поддържайки високи оперативни разходи и засягайки покупателната способности на потребителите. JYSK контрира това, като инвестира в много конкурентни цени и страхотни оферти за клиентите в областта на градинските мебели и матраците и по този начин увеличи оборота си с 19,1% до 601,3 млн. лева за финансова година FY23.

Броят на клиентите в България се увеличи с 17,8%. А сред продуктовите категории, най-висок ръст се наблюдава в Спално бельо и чаршафи, както и в категориите продукти за прозореца.

„Щастливи сме да видим, че клиентите се интересуват повече и повече от нашите скандинавски продукти и страхотните ни оферти. Миналата година започна с голяма несигурност, особено поради нарастващата инфлация и високите оперативни разходи. JYSK работи усилено, за да запази разходите на по-ниско ниво, с много оферти и висококачествени продукти. Всички ние можем само да се гордеем с усърдната работа и резултатите, които постигнахме за тази финансова година и искам да благодаря на нашите колеги в България за тяхната ангажираност и отдаденост“, казва Алекс Брату, Директор на JYSK за Румъния, България и Турция.

Разширяването и инвестициите в магазините продължават

По време на финансовата 2022/23 година, JYSK отвори 5 нови магазина в България, в градовете Пловдив, Смолян, Разлог, Панагюрище и надгради още 7 магазина с новата си концепция. Тези 7 магазина са отворени от преди 2018 година. Новата концепция, наричана още Store 3.0, предлага на клиентите по-добро изживяване при пазаруване и ги вдъхновява чрез нови, подобрени експозиции на продуктите и моделните зали. Всеки детайл в магазина е проектиран и изграден по начин, който да представи продуктовата гама по най-добрия начин.

„Плановете ни за разширяване продължават, без да забавяме темпото. Планираме да открием поне още толкова магазини през следващата финансова година и искаме да се доближим още повече до нашите клиенти, за да гарантираме, че сме на тяхно разположение и че сме подходящи за техните нужди, когато става дума за обзавеждане на дома. Също така работим върху надграждането на всички наши магазини към новата и подобрена концепция, която получи много положителни отзиви от нашите клиенти и служители“, казва Алекс Брату.

През май 2023 г., JYSK също така отвори първите си магазини в Турция, а още магазини в страната са на път да бъдат отворени. Операциите в Турция се управляват от екипа на директорите на България и Румъния, с Любен Мишев като Ритейл мениджър за държавите България и Турция. 

През декември 2023 г. ще отвори врати и третият магазин JYSK за Турция, в Истанбул.

Очаквания за финансовата 2023/24 година

Глобалният пазар за търговия на дребно продължава да бъде много непредвидим, тъй като клиентите все още се колебаят и приоритизират начина, по който харчат парите си. За сметка на това обаче, инфлацията намалява и веригите за доставки се нормализират. Оперативните разходи продължават да бъдат на високо ниво, но се очаква да се намалеят през следващата година. 

„Въпреки несигурността, която светът изпитва в момента, нашата дългосрочна цел за растеж и разширяване е същата. JYSK е компания, известна със страхотни скандинавски оферти и клиентите оценяват нашите продукти, услуги и предложения, когато търсят ново легло, градински мебели или декорации за дома“, казва Алекс Брату.

Финансова 2022/23 година в цифри:

  • Оборот: 601,3 млн. лева 
  • Ръст в оборота: 19,1%
  • ППЛД (печалба преди лихви и данъци): 30,3 млн. лева 
  • Ръст в ППЛД: 60,2%
  • Общ брой магазини JYSK в България: 52
  • Брой нови магазини: 5
  • Брой модернизирани магазини: 7
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *