Сънят помага да се чувстваме млади

Read Time:1 Minute, 24 Second

Ако сте сънени, може да се чувствате с около десет години по-стар. Изследователи от Университета на Стокхолм откриха, че сънят влияе върху това колко възрастни се чувстваме, съобщи електронното издание Medical Express.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание „Протоколи на кралското дружество Б“ (Proceedings of the Royal Society B). Предишни изследвания показаха, че усещането, че сме по-млади от действителната си възраст, е свързано с по-дълъг живот в добро здраве.

„Като се има предвид, че сънят е важен за мозъчната функция и цялостното благосъстояние, решихме да изследваме дали сънят не крие тайни за усещането, че сме по-млади“, каза Леони Балтер, изследователка във Факултета по психология на Стокхолмския университет. В първото изследване 429 души на възраст от 18 г. до 70 г. са запитани на каква възраст се чувстват, колко дни през изминалия месец не са спали достатъчно и колко сънени се усещат. Оказало се, че за всяка нощ недостатъчен сън през изминалия месец, участниците се чувстват със средно 0,23 години по-възрастни, пише БТА.

Във второто изследване учените са направили тест дали наистина недостигът на сън кара участниците да се чувстват по-възрастни. Те са изследвали 186 души на възраст от 18 г. до 46 г. В две нощи участниците в експеримента са спали само по четири часа, а в други две – по девет часа. След ограничението в съня участниците са се чувствали средно с 4,4 години по-възрастни в сравнение с дните, след като са се наспали добре. Усещането, че са добре отпочинали и заредени с енергия, е накарало участниците да се чувстват с четири години по-млади от реалната си възраст, а крайната съненост и умора – с шест години по-възрастни.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *