Арт проект предупреждава за опасността от остеопороза

Read Time:4 Minute, 37 Second

На всеки час се регистрират по шест фрактури в резултат на крехки кости

Уникален арт проект ще привлича вниманието на софиянци и гостите на столицата към проблема с остеопорозата в България това лято. Той се намира в началото на Моста на влюбените (от страната на хотел Хилтън) в София и е изрисуван в рамките на информационната кампания за борба с остеопорозата „Не се пречупвай“, която се организира от „Амджен България“ с подкрепата на район „Триадица“. Арт проектът е дело на артиста JahOne и екипа на Фондация Visionary.

„От районната администрация сме поддръжници на доброто взаимодействие между нас и общността. Този проект е изключително важен за общественото здраве и хората трябва да си дадат сметка за опасността от остеопороза. Забързани в ежедневието забравяме някои основни неща, които влияят върху нашето здраве. Този проект може да накара човек да се замисли за себе си и да предприеме действия за своето здраве. Благодаря за прекрасното му изпълнение“, каза зам.- кметът Руслан Баждеков на район „Триадица по време на символичното откриване на проекта.

„Амджен повече от 40 години фокусира вниманието си върху нерешени медицински проблеми и социално значими заболявания, между които остеопорозата и костното здраве. Повече от 10 години провеждаме широки информационни кампании за подобряване информираността на обществото и медицинските специалисти. След 50-годишна възраст една от всеки три жени и един от всеки пет мъже ще получи най-малко една фрактура вследствие на чупливост на костите. Рискът от бедрена фрактура през живота на жената е по-голям от опасността от развитие на рак на гърдата, ендометриума и яйчниците взети заедно. Призоваваме хората да бъдат отговорни към здравето си и да посетят специалист, който да направи оценка на риска от остеопороза“, каза д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на „Амджен България“.

„Остеопорозата е социално значим проблем и повлиява както пациента, така и цялото му семейство. За жалост ние сме склонни да плащаме огромни средства за лечение на последиците, отколкото да дадем минимални средства за превенция. Важно е да се каже, че остеопорозата има лечение и то е съвсем ефективно, защото това заболяване  не се лекува с природни средства. Много са факторите, от които зависи остеопорозата, едно от съществените неща е наследствеността, ето защо всеки които знае, че има майка, баба с остеопороза, трябва да има едно на ум, че изложен на риск. Качеството на костта е генетично детерминирано. Рискът от остеопорозата нараства с възрастта. Освен наследствеността, рискови фактори са тютюнопушенето, нисък прием на калций, дефицит на витамин D, обездвижване, ниско телесно тегло, прием на определени медикаменти и някои заболявания“,  обясни ендокринологът д-р Наталия Темелкова.

„Наричат остеопорозата „тихият убиец“, защото не боли и няма симптоми, докато не се получи счупване. Това заболяване е толкова често срещано, че трябва непрекъснато да се говори за него и за това как да се предпазим. Чрез този арт проект всеки би могъл визуално да си представи какво се случва в тялото на човек с остеопороза – все пак рисунката понякога е повече от 1000 думи. Създаването на художествената намеса отне три дни на съвременния графити артист JahOne, а докато рисуваше, десетки хора се спираха, за да прочетат посланието и да се снимат. Вярвам, че това е и целта ни – да говорим чрез изкуството на важни за обществото теми и то по достъпен за зрителя начин“, сподели Деляна Ангелова от Фондация „Вижънъри“ .

Повече от 420 000 българи страдат от остеопороза, като 80.4% от тях са жени, а 19.6% – мъже. На всеки час се регистрират поне по шест фрактури, в резултат на крехки кости или около 150 дневно. Изследване на Международната фондация по остеопороза (МФО) показва, че остеопорозата все още се диагностицира късно. В сравнение с големите европейски страни, България отстъпва, когато става въпрос за достъп до лечение на пациентите с остеопороза. Едва всеки шести пациент продължава лекарствената си терапия една година по-късно, независимо от лекарството, което приема. В България биха могли да бъдат предотвратени до 68 000 костни фрактури, ако хората с повишен риск от развитие на остеопороза или вече с доказано заболяване, получат адекватна лекарствената терапия.

За съжаление смъртността в резултат на остеопорозата в България е по-висока (184 на 100 000), отколкото в Европейския съюз (116 на 100 000). Ранното диагностициране на остеопорозата е особено важно, за да се задържат максимално дълго последствията от загубата на костна маса. Измерването на костната плътност (DXA) е стандартен метод за диагностика на заболяването, а лечението е комплекс от различни мерки, които взаимно подсилват ефекта си и по този начин укрепват костното здраве. Медикаментите са важен елемент от лечението, което трябва да се допълни от здравословното хранене, прием на достатъчно витамин D и калций, както и достатъчно двигателна активност.

Повече информация за заболяването може да намерите на Фейсбук страницата, подкрепена от Амджен Внимание, чупливо, както и на сайта https://www.krehkikosti.bg/

***    

Фармацевтична компания Амджен разгръща потенциала на биологията в полза на пациентите, страдащи от сериозни заболявания, като открива, разработва, произвежда и доставя иновативни лекарства за хуманна употреба. Този подход почива върху използването на инструменти като най-високите достижения на човешката генетика за разгадаване на сложната природа на заболяванията и задълбочено разбиране на основите на човешката биология.

 Амджен насочва своите усилия в сферата на нерешените медицински проблеми и използва своя експертен опит в областта на биологичното производство за намиране на решения, които подобряват лечебните резултати и чувствително променят качеството на живот. Пионер в областта на биотехнологиите от 1980 г., Амджен се разраства и превръща в една от най-големите независими компании за биотехнологии в света с милиони пациенти във всички краища на планетата, разработвайки поредица от лекарства с революционен потенциал.

Снимки: Михаела Драганова и Никола Багаров

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *