Жените страдат по-често от деменция и заболявания на костите

Read Time:1 Minute, 0 Second

Жените са по-склонни да страдат от хронични заболявания, които се проявяват в по-напреднала възраст като деменцията, докато мъжете са по-склонни да бъдат жертви на остри и фатални заболявания и наранявания. Това се казва в научното медицинско списание Lancet, чиито автори призовават здравните власти по света да обърнат повече внимание на здравето на жените.

„Исторически погледнато, на женското здраве се обръща внимание предимно с оглед сексуалната и репродуктивната функция, но макар че те са важни, не обхващат пълния спектър от проблеми, които измъчват жените през целия им живот. Нашите анализи показват например непропорционално висока честота сред жените на психичните заболявания и на заболяванията на мускулите и костната система. Неинфекциозните болести, на които жените са по-често изложени, остават на заден план във финансирането на научните изследвания, литературата и – което е изключително важно, в здравното планиране“, се казва в публикацията.

Авторите на статията се опират на международната здравна статистика за различните страни и региони на света, наречена „Глобална тежест на заболяванията“, като използват показател като показателите DALY – „обща тежест на заболяванията“ – който обединява времето, загубено от даден човек поради заболяване или ранна смърт. Използвани са данни за 30 години – от 1990 г. до 2021 г.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *